رنگ مو نوعی ماده شیمیایی است که برای اولین بار در سال 1909 توسط یک شیمیدان فرانسوی اختراع شد. رنگ کردن موها به وسیله این ماده امروزه بسیار محبوب است و به همین دلیل است که چیزی در حدود 75% از بانوان امروزه موهای خود را رنگ کرده و این امر تنها به آن ها محدود نمی شود. در واقع بسیاری از آقایان نیز به رنگ کردن موهای خود، علاقه دارند و به همین دلیل است که شرکت کنندگان در کلاس های آموزش آرایشگری مردانه در دوره پیرایش مردانه درجه یک نحوه رنگ کردن مو را خواهند آموخت. رنگ شدن مو شامل یک سری واکنش های شیمیایی بین مولکولهای موجود در مو و رنگدانه ها و همچنین هیدروژن پراکسید و آمونیاک است.
موی انسان عمدتاً از کراتین ساخته شده است. این پروتئین دقیقاً همان پروتئین موجود در پوست و ناخن های ما است. رنگ طبیعی مو بسته به نسبت و مقدار دو پروتئین دیگر یعنی eumelanin و phaeomelanin می تواند تیره و یا روشن باشد. Eumelanin مسئول ایجاد رنگ موهای قهوه ای تا سیاه است در حالی که Phaeomelanin مسئول ایجاد رنگ های بلوند طلایی و قرمز است. عدم وجود هر دو نوع ملانین در موهای انسان موهای سفید و یا جوگندمی را به وجود خواهند آورد. و هدف از رنگ کردن مو با انواع رنگ مو تغییر این ساختار طبیعی است.
مردم نقاط مختلف جهان، برای سالیان دراز با استفاده از مواد طبیعی همچون حنا، پوست گردو، حنای هندی و سایر موارد مشابه به رنگ کردن موی سر می پرداخته اند. در واقع این روش ها، می تواند برای مدتی کوتاه، موی شما را با رنگ موهای طبیعی بپوشاند، که البته این مواد نیز بدون آسیب برای موها نخواهند بود.
رنگ موی موقتی نیز عملکردی شبیه به رنگ موهای طبیعی دارد. در واقع مولکول های این نوع از رنگ ها نیز ساقه مو را پوشش می دهند و به دلیل عدم وجود آمونیاک، ساختار مو شکسته نخواهد شد و رنگ به داخل مو، نفوذ نخواهد کرد. رنگ موهای موقتی نیز بسته به نوع شامپوی مورد استفاده از سوی شما، می تواند پس از چند روز تا چند هفته از بین بروند و به این ترتیب موهای شما به حالت قبل از رنگ کردن مو خواهد بازگشت.
کمرنگ کننده ها و بی رنگ کننده های مو که تحت عنوان دکلره نیز شناخته می شوند، یکی از دسته موادی می باشند، که به طور معمول در کنار رنگ مو استفاده می شوند. مرسوم ترین بیرنگ کننده مو، پراکسید هیدورژن یا h2o2 است که بخشی از فرمول شیمیایی اکسیدان را نیز تشکیل داده است. این دسته از مواد، وارد ساختار مو شده، با رنگدانه ها واکنش می دهند و پس از آن رنگ موجود را از بین می برند. البته این مواد تنها رنگ را حنثی کرده و خود پروتئین را تحت الشعاع قرار نمی دهند. به همین دلیل است که در زمان استفاده از این مواد مو به رنگ طبیعی کراتین یعنی زرد ملایم تغییر رنگ خواهند داد.
در فرایند رنگ شدن موها، دو اقدام به صورت همزمان اتفاق می افتد. در واقع در این زمان ابتدا باید رنگ موها حذف شود و پس از آن رنگ شیمیایی به جای رنگدانه های طبیعی رسوب کند. در واقع در این فرایند، کوتیکول مو به واسطه آمونیاک باز شده و پس از آن بی رنگ کننده ها رنگ طبیعی موهای شما را از بین می برند. سپس رنگ مو می تواند در بافت مو رسوب کند و رنگی جدید را به موهای شما بدهد. این رنگ تا زمانی که موهای شما رشد نکند، در ساقه مو خواهد ماند و موهای رشد کرده جدید، رنگ طبیعی خود را خواهند داشت.
استفاده بیش از حد از رنگ مو می تواند موهای شما را دچار آسیب کند. این مواد شیمیایی می تواند برای شما در دراز مدت مشکل زا شود، به همین علت توصیه نمی شود، که به صورت مکرر از آنها استفاده نمایید. برخی از افراد به رنگ های مو واکنش آلرژی نشان خواهند داد و به همین دلیل پیش از اقدام به رنگ کردن مو، باید آن را بر روی دست افراد یا قسمتی کمتر حساس از پوست تست کنید.